Kültürel Zenginlik 08 Mart 2024, 21:46
TRAKYA’NIN İNCİSİ TEKİRDAĞ YÖRESİ HALK KÜLTÜRÜ
Trakya Bölgesi’nin incisi Tekirdağ yöresi tarihi, gelenekleri, eserleri ve inançlarıyla büyük bir kültüre ev sahipliği yapar. Tekirdağ’ın tarihi 6.000 yıl öncesine dayanan oldukça köklü ve eski bir döneme uzanır. Gerek coğrafi konumu gerekse de köklü tarihi Tekirdağ yöresinin kendine has bir kültür oluşturmasını sağlamıştır. Birçok bölgesinde tarihin önemli kalıntılarını görmek mümkündür. Bu kalıntılarda ise Kalkolitik Çağ’a kadar uzanan bulgular ile karşılaşılır.
Trakya; Balkanlardan ve Anadolu kültüründen izler taşıyan halk oyunlarına sahiptir. Özellikle Batı Trakya Bölgesi’nin zengin halk oyunları figürleri ve günlük yaşam şekilleri yörenin halk oyunlarıyla ne kadar içli dışlı olduğunu anlamak için son derece önemlidir. Epinizin de bildiği gibi yöreye ait tüm oyunlar genellikle 9/8’lik ya da 8/8’liktir beya.. Düğünler, bayramlar ve özel günlerde oynanan bu oyunlar Trakya Bölgesi’nin zengin kültürünü günümüze kadar taşımıştır. Trakya oyunlarını Hora, Karşılama ve Sallama olarak gruplamak mümkündür.
- Horalar: El ele ya da kol kola gelecek şekilde yürütülen oyunlara verilen isimdir. Kabadayı, Beylerbeyi, Kara Yusuf bilinen horolara örnekler olarak sıralanabilir.
- Karşılamalar: Karşılama iki kişinin karşılıklı durarak oynadıkları bir oyun türüdür. Zigoş ve Drama örnek olarak verilebilir.
- Sallama Oyunları: Tekli olarak oynana oyunlardan bazıları bu gruba girer. Örneğin Ali Paşa Oyunu.
Tekirdağ'dan 'Arda Boylarında' Türküsünün Hikayesi
Trakya halk oyunlarıyla olduğu kadar türküleriyle de tanınır. Şimdi epinizi derinden etkileyecek bir Trakya türküsü olan “Arda Boylarında” hikayesine bakalım. Arda Boylarında, Tekirdağ’ın Kayı köyünden genç bir kız olan Zeynep ve nişanlısı Recep’in hikayesidir. Birbirini çok seven ve bir ömür boyu ayrılmamak üzere birbirlerine söz veren Recep ve Zeynep’in huzurlu hayatını Zeynep’e aşık olan köy ağasının oğlu İsmail bozmaktadır. Varlıklı ve civarda tanınan biri olan İsmail bir cesaret Zeynep’in annesine niyetini açıklar ve annesi İsmail ile işbirliği yapar. Sevdiğine bir başkasının talip olması karşısında öfkelenen Recep, ağanın kapısına dayanır. Bu durum karşısında son derece güçlü olan ağa kendisine karşı çıkan Recep’i en ağır şekilde cezalandırır. Zeynep’in annesi Recep’in yokluğunu fırsat bilerek Zeynep’i İsmail ile evlenmeye ikna etmeye çalışır. Bu arada Recep’in bir başka sevdiği olduğu ve ona kaçtığı dedikoduları da köyde hızla yayılmaktadır. Düğün hazırlıklarına başlanır. Ancak mutlu olmayan Zeynep düğün sabahı kendini denize atar. Halk arasında Zeynep’in ardından Recep’in de kendisini öldürdüğü söylenmektedir. Zeynep ve Recep’in dillere destan bu aşkı, “Arda boylarına ben kendim gittim, dalgalar vurdukça can teslim ettim” sözlerini barındıran Arda Boyları Trakya türküsü dilden dile dolaşarak günümüze ulaşmıştır.Trakya'da Çalınan Müzik Aletleri Nelerdir?
Trakya Bölgesi kendine has kültürü, oyunları, türküleri ve giysileri ile öne çıkar. Genellikle neşeli ve hareketli oyunlarla karşımıza çıkan Trakya Bölgesi’nde çalınan müzik aletlerine baktığımızda cura, zil, davul, zurna, tulum ve bağlamanın sıklıkla kullanıldığını görebiliriz. Tüm bunlarla birlikte Trakya Bölgesi’nin incisi Tekirdağ Bölgesi’nin kendine özgü kültürünü daha yakından anlamak mümkündür. E boşuna dememişler Trakyalı ulmak er kula nasip ulmaz diye…
Tekirdağ’ın Kültürel Özellikleri
Tekirdağ’ın Kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Şarköy Üzümü, , Ayçiçeği, Tekirdağ Köftesi, Rakoçzi Müzesi ve Rüstempaşa Camii olsa da, bu güzel şehrimiz köklü tarihi itibari ile de oldukça zengin kültürel ögeleri içerisinde barındırmaktadır. Yöresel yemekleri kendine özgü şivesi, türküleri ve halk oyunları ile birlikte ön plana çıkan tüm kültürel özellikleri sizlerle paylaşıyoruz.
Tekirdağ’ın Yöresel Yemekleri
Tekirdağ’ın yöresel yemekleri her damak tadına uygundur. Bakıldığında kendi bölgesinde yer alan diğer iller ile benzerlik gösterse de özellikle kendisine özgü hale gelen Tekirdağ köftesi ile birlikte ünlenmeyi başarmıştır. Sizlere ön plana çıkan bazı yöresel yemekleri paylaşalım.
- Tekirdağ köftesi
- Cizleme
- Höşmelim
- Akıtma
- Kaçamak
- Peynir helvası tatlısı
- Hayrabolu tatlısı
- Bulama
- İncir tatlısı
- Yoğurtlu kuzu eti
- Çeneçarpan çorbası
- Umaç çorbası